Jakie zalety mają spieki kwarcowe?

  • by

Jest wiele tworzyw, z których można robić blaty kuchenne. Najczęściej są to różnego rodzaju tworzywa sztuczne, ale w ofercie dobrych sklepów można znaleźć także blaty z mocnego drewna, a nawet ze stali nierdzewnej. Ostatnimi czasy jednak bardzo popularne stały się blaty ze spieków kwarcowych.

Spieki kwarcowe zamiast kamienia

spieki kwarcowe śląskZ powodzeniem mogą one zastępować w kuchni marmur czy granit. Poza tym że są tańsze, zatem każdy może takie sobie zamontować w swojej kuchni. Jakie właściwości mają spieki kwarcowe śląsk? Przede wszystkim są bardzo odporne zarówno na wysokie, jak i niskie temperatury. Można na nich stawiać rozgrzane patelnie i mrożonki bez obaw, że się zniszczą. Spieki kwarcowe są także odporne na działanie substancji chemicznych zawartych w środkach czyszczących. Nie rysują się, nie zginają, ani nie odkształcają. Czyszczenie spieków jest banalnie łatwe. Przy większości zabrudzeń wystarczy wilgotna ściereczka lub gąbka, do trudniejszych zabrudzęń można użyć łagodnego detergentu. Dodatkowym walorem niezmiernie ważnym w kuchni jest to, że spieki są odporne na pleśń i grzyby, jak również nie wchodzą w reakcję z żywnością. Na przykład marmur jest bardzo wrażliwy na działanie kwasów i nawet kwasek cytrynowy może go trwale odbarwić. Dobre spieki nie będą się odbarwiały pod wpływem słońca, a także powinny posiadać atesty higieniczne. Spieki występują w wielu kolorach, więc z łatwością można dobrać takie, które będą idealnie komponowały się z wystrojem kuchni.

Podsumowując, spieki kwarcowe to najlepsze tworzywo do budowy blatów kuchennych. Będą one odporne na wszelkie uszkodzenia jakie mogą powstać z kuchni i szybko się je czyści. Spieki są ładne, względnie tanie, a dodatkowo przez wiele lat będą się doskonale prezentować w kuchni.