Przejdź do treści

Najlepsza oliwa na świecie.

Podobno najlepsza, jedyna w swoim rodzaju oliwa z oliwek jest z Krety. To zapewne dlatego, że Kreta ma najdłuższą tradycję związaną z uprawą i przetwarzaniem oliwek. Uprawa i zbiór oliwek prowadzone są w zgodzie z wielowiekową tradycją czyli zbiór oliwek jest ręczny, proces tłoczenia rozpoczyna się już po ok. dwóch godzinach od zbioru. Tłoczenie odbywa się w niewielkich tłoczniach. W tym roku lecę z mężem na wakacje na Kretę.

Ulubiona oliwa z Krety

kreta oliwa cenaLecąc na cudowną Kretę postanowiłam dobrze się bawić, zwiedzać, jeść pyszne, regionalne, naturalne, zdrowe jedzenie. Postanowiłam, że przywiozę sobie i dla rodziny wyjątkowe oliwy z oliwek, oliwki, sery feta. Na targu zobaczyłam napis, w języku polskim, kreta oliwa cena najlepsza w okolicy.  Najlepsza kreteńska oliwa pochodzi z pierwszego tłoczenia, na zimno i nie później niż trzy dni po zbiorze. Najlepsza jest jednak gdy tłoczenie odbywa się tego samego dnia co zbiór. Na stoisku, gdzie okazało się sprzedawcą był Polak kupiłam oryginalne oliwy z oliwek. Kupiłam kilka butelek oliwy dla siebie, przyjaciół i rodziny. W mojej kuchni dobra oliwa to podstawa. Używam jej  jako dodatek do sałatek, do smarowania pieczywa. Bardzo lubię świeżą bagietkę polaną wyśmienitą oliwą. Moim zdaniem jej wyjątkowy smak i aromat znakomicie komponuje się z różnego rodzaju ziołami np. oregano, tymiankiem czosnkiem, ostrą papryką a także ze świeżymi warzywami, serami.

Fantastyczna oliwy powstają między innymi w regionie Kalamaty i Krety w Grecji i we Włoszech oraz Hiszpanii, czyli w krajach  basenu Morza Śródziemnego. Oliwa z oliwek jest niezbędna w każdej kuchni np. do pieczenia, duszenia, grillowania i smażenia. Można użyć ją także jako składnik marynaty do mięs czy ryb. Jest po prostu niezastąpiona.