Maszyny tworzące lód są niezastąpionym wyposażeniem w wielu różnych punktach gastronomicznych i sklepach, w których sprzedawana jest świeża żywność. Szczególnie często są one potrzebne na stoiskach rybnych, gdzie lód jest używany do utrzymania jak najdłuższej świeżości ryb, i musi być uzupełniany bardzo często.
Automat do lodu dla gastronomii
Maszyny do lodu są bardzo podstawowym wyposażeniem, więc nie należą do bardzo rzadkich urządzeń, aczkolwiek są niezbędne, gdyż bez nich, przechowywanie świeżych ryb czy bardzo delikatnych produktów byłoby niemożliwe. Sklepowa wytwornica lodu nie należy do szczególnie dużych maszyn, i ma rozmiary małej szafki. Jest najbardziej przydatna w małych punktach, które nie wymagają dużego przerobu lodu. Te maszyny nie zużywają za dużo płynu do lodu, i należą do bardzo ekonomicznych pod względem zużycia energii. Większe punkty, duże stoiska w marketach czy sklepy rybne wymagają użycia większych urządzeń, mających czasem maksymalny wagomiar generowanego lodu sięgający kilkuset kilogramów. Maszyny tego rodzaju są zazwyczaj dość duże, i potrzebują bardzo dużo płynu do lodu, więc sprawdzają się najlepiej w dużych punktach. Maszyny do lodu można dostać w większości salonów z wyposażeniem sklepowym, oraz u producentów sprzętu przemysłowego, gdyż są one wykorzystywane również poza gastronomią, i miały mnóstwo zastosować, choćby w laboratoriach i punktach medycznych.
Sprzęt do lodów ma bardzo zróżnicowaną pojemność, toteż wybór odpowiedniego przerobu jest bardzo ważne. Za mała pojemność może oznaczać iż punkt nie będzie miał wystarczającej ilości lodu by uzupełniać go na bieżąco, a zbyt duża może być marnotrawstwem energii, i generować nadmierne zużycie prądu, a tym samym wyższe koszty eksploatacji.