Coraz więcej ludzi zdaje sobie sprawę jak ważne jest oszczędzanie żywności oraz jej rozsądne kupowanie. Dlatego staramy się maksymalnie na wszelkie sposoby wydłużyć datę przydatności do spożycie nie używając do tego żadnych środków chemicznych. Najczęściej wykorzystywanym sposobem jest obecnie pakowanie próżniowe żywności.
Przedłużanie daty ważności żywności
Do pakowanie żywności za pomocą specjalnej folii termokurczliwej wykorzystuje się specjalne pakowarki, które należy podzielić na dwie grupy komorowe oraz bez komorowe. Pakowarki bez komorowe najczęściej używane są gospodarstwach domowych do pakowania żywności co jakiś czas i w ten sposób wydłużania jej daty przydatności. Natomiast pakowarki komorowe są bardziej zaawansowane i zazwyczaj wykorzystywane w przemyśle oraz dużych kuchniach restauracyjnych. Działają w bardzo prosty sposób żywność włożona do specjalnej foli umieszczana jest w komorze maszyny ta wytwarzając próżnię wyciska całe powietrze z foli jednocześnie ją zgrzewając. Odcięcia dostępu powietrza wydłuża czas przydatność dlatego pakowanie termokurczliwe żywności jest ta popularne i coraz bardziej rozpowszechniane. Wile pakowarek przystosowanych do pakowania żywności w folie termokurczliwe posiada również funkcję usuwania wilgoci z już włożonych produktów spożywczych. Wielu specjalistów uważa że takie pakowarki powinny być używane w każdym gospodarstwie domowym, ponieważ żyjemy w społeczeństwie konsumpcyjnym i często zdarza się nam kupować zbyt dużo żywności, która następnie jest wyrzucana. Stosowanie tego typu pakowarek pozwoliłoby na wydłużenie przydatności do spożycia.
Taki rodzaj pakowania żywności nie jest niczym nowym jest stosowany już od bardzo dawno. Jeśli zdamy sobie sprawę ile żywności jest rocznie marnowane przez jedno gospodarstwo domowe uświadomimy sobie ile pieniędzy jesteśmy w stanie zaoszczędzić kupując taką pakowarkę. Koszt takiego urządzenia nie jest wysoki a pozwoli wygenerować oszczędności, które będą znacznie większe niż jego cena.