Planując remont kuchni skupiamy się głównie na wyborze mebli oraz sprzętów agd. Zamartwiamy się jaki kolor szafek kuchennych wybrać oraz jak pojemna powinna być nasza nowa lodówka. Zapominamy przy tym o innych rzeczach, które nie są wbrew pozorom tak powszechne w polskich domach jak powinny.
Filtry tłuszczowe w okapach
Mowa tu o okapach. Na szczęście stają się one coraz popularniejsze wśród Polaków. Okap w kuchni chociaż niedoceniany, pełni szereg ważnych funkcji. Jego główną funkcją jest pochłanianie oparów, które wytworzyły się podczas gotowania. Usuwają tłuszcz, który dzięki temu nie odkłada się na ścianach i meblach. Planując założenie okapu musimy pamiętać o kilku ważnych sprawach. Aby zakup okapu był jak najbardziej korzystny, a my zauważymy sporo jego korzyści powinniśmy zwrócić uwagę czy jest wyposażony w niezbędne filtry. To właśnie one odpowiedzialne są odprowadzanie zapachów oraz zanieczyszczeń z naszej kuchni. To kluczowy element okapu. Wyróżniamy dwa rodzaje: tłuszczowe oraz węglowe. Bardzo skuteczne filtry tłuszczowe pochłoną nadmiar tłuszczu, który wydziela się w trakcie przygotowywania tłustych potraw. Wśród nich można wyróżnić filtry akrylowe, papierowe oraz fizelinowe. Występują też okapy z filtrami metalowymi. Co ważne ich nie trzeba tak często wymieniać. Zakładając filtry tłuszczowe trzeba przestrzegać nadrzędnej zasady: taki filtr trzeba wymieniać co kilkanaście dni lub co kilka dni. Te lepsze filtry można wymieniać rzadziej, jednak są one sporo droższe niż te najczęściej kupowane.
Jednak w przyszłości okażą się bardziej ekonomiczne oraz tańsze w eksploatacji. Skuteczne filtry tłuszczowe w okapie to jeden z podstawowych i kluczowych czynników, które powinniśmy wziąć pod uwagę wybierając okap do naszej kuchni.