Zakładamy własną restaruację

Ludzie często marzą o swoim własnym biznesie – o małym sklepiku, butiku, lub właśnie restauracji. Prowadzenie takiego miejsca okiem odwiedzającego jest proste i przyjemne, lecz taka osoba nie widzi, jakie trudy przeszedł właściciel, by to miejsce mogło powstać. Dlatego dzisiaj założę z Wami hipotetyczną restaurację, byście mogli przekonać się czego potrzeba do otwarcia takiego miejsca.

Zakładanie restauracji w mieście

jak założyć restaurację w mieścieOd razu stajemy przed pytaniem – jak założyć restaurację w mieście? Trzeba znaleźć dobre miejsce – niekoniecznie w centrum, czasami na obrzeżach miasta są świetne lokalizacje o dużym potencjale. Z tym krokiem nie należy się śpieszyć, lepiej jest poczekać na idealny punkt niż potem mieć problemy z wysokim czynszem lub kiepską lokalizacją. Drugą sprawą jest przystosowanie punktu – może on być zarówno gastronomiczny, czyli gotowy do zakładania restauracji, lub handlowo-usługowy. W wypadku drugiego czeka nas długa przeprawa z przekształcaniem lokalu, prowadzone przez sanepid. Jeżeli chcemy się na to zdecydować, to polecam wynająć odpowiedniego specjalistę w tych sprawach. Załóżmy, że znaleźliśmy lokal gastronomiczny – co dalej? Jeżeli lokal wymaga remontu, to takowy wykonujemy. Trzeba pamiętać, że punkt musi być zrobiony w sposób przedstawiony na projekcie oddanym do sanepidu. Potrzebujemy też odpowiedniego sprzętu gastronomicznego – warto jest pomyśleć o leasingu tego typu urządzeń. Ostatnią sprawą są ozdoby, stoły i krzesła. Wszystko musi zapraszać klienta do wejścia, więc trzeba pamiętać o zasadach dobrego smaku.

I tym sposobem nasza restauracja jest gotowa do przyjęcia pierwszych gości. Potrzebujemy jeszcze tylko pracowników i reklamy, lecz w porównaniu z resztą zadań są to już czyste formalności. Teraz trzeba mieć nadzieję że interes się rozkręci!